LA NOSTRA HISTÒRIA

Antecedents (1920)

La integració dels valencians a la societat gavanenca es va produir al principi del segle XX i gràcies a la seva passió innata per l'art i la música es va crear, entre d'altres, la Joventut Artística Gavanenca. Es té constància que la primera colla de bastoners eren majoritàriament originaris d'Olocau, València, i es trobaven sota la direcció de Joaquim Farré Olivella dins d'aquesta banda; malauradament el grup va acabar desapareixent després de la Guerra Civil. 

Primers assaigs (2008)

Vam iniciar el nostre camí amb l'ajut de la colla bastonera d'Esplugues de Llobregat. El febrer del 2008 es va fer el primer assaig i es van ensenyar les primeres danses. 

Consolidació de la colla (2008-2009)

El 28 de juny de 2008, uns mesos més tard de posar en marxa els assaigs, es va estrenar el grup infantil. El 22 de febrer del 2009 i només un any després de la nostra creació, va debutar la colla adulta consolidant així la Colla de Bastoners de Gavà. 

I Diada Bastonera (2010)

El dissabte 12 de juny de 2010 va tenir lloc la primera diada  de la colla que va consistir en una cercavila pels carrers de Gavà en companyia de cinc colles bastoneres convidades i on es va acabar la diada amb l’apadrinament per part de la nostra colla als Bastoners de Sant Adrià del Besòs. 

Acomiadament de l’Ésser del Mil·lenni (2013-2014) 

Durant els anys que l’Ésser del Mil·lenni va ser traslladat a Barcelona per l’espectacle de Cap d’Any, els Bastoners de Gavà amb la resta d’entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat, vam participar en l’espectacle d’acomiadament que se li feia a aquest. 

62a Fira dels Espàrrecs (2015) 

Per la 62a Fira dels Espàrrecs de Gavà, celebrada l’abril de l’any 2015, els Bastoners de Gavà no només vam fer una exhibició dels nostres balls sinó que també vam ser representats per Cristina Martorell en una de les paneres artístiques de llavors que es va presentar al concurs anual d’aquesta fira. 

Aplec Internacional Adifolk (2016)

Els Bastoners de Gavà vam participar en el 29è Aplec Internacional de l’Adifolk, l’associació per la difusió del folklore, al juliol de l’any 2016 a la població francesa de Perpinyà, on ens vam aplegar un total de 90 entitats relacionades amb la cultura popular catalana. 

Got Talent (2016)

A la tardor de l’any 2016, la colla dels Bastoners de Gavà vam ser convidats al càsting de la ciutat de Barcelona de la segona edició del concurs de televisió nacional Got Talent. Posteriorment, durant l’emissió d’aquest, vam aparèixer en diverses ocasions  a les imatges promocionals dels diferents programes del concurs. 

Falla de Gavà (2018)

L’any 2018, la colla vam participar en la celebració de les falles de Gavà, tot fent una petita exhibició de les nostres danses a la Plaça Jaume Balmes, on s’ubica de manera anual l’element principal d’aquesta festivitat, les falles. 

Ia Festa Bastonera Santa Eulàlia (2019)

El febrer del 2019 i per ser la colla organitzadora de la trobada nacional d’aquell any, la colla va ser convidada a la Ia Festa Bastonera de Santa Eulàlia, que es va celebrar a la ciutat de Barcelona. En aquesta festa vam compartir escenaris i cercavila amb les diferents colles de la ciutat de Barcelona, així com amb la colla bastonera de Londres i les colles de pastorets de Tarragona i Vilafranca. 

44a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya (2019) 

El 6 de juliol de 2019 i amb motiu del desè aniversari de la colla, vam celebrar la 44a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya, l’esdeveniment més important dins del món bastoner i que aplega a totes les colles de ball de bastons de Catalunya. Al voltant d’un miler de bastoners i bastoneres de colles d’arreu de Catalunya van participar en la nostra trobada, emplenant els carrers de la ciutat en tres cercaviles simultànies, per acabar trobant-nos a la Plaça Jaume Balmes on vam fer la ballada final conjunta. Finalitzant la festa amb un sopar de germanor i música i ball.