Què és el Ball de Bastons?

La cultura popular i tradicional, és aquella que amb el pas dels anys el poble ha fet seva sense imposició de cap mena i ha anat evolucionant al ritme que les persones i el temps han marcat i és on s'encabeix el ball de bastons, una dansa que parteix d'un principi tan simple com el fet que un grup de persones dansin al so d'una melodia tot fent picar entre elles o amb si mateixes unes eines tan rudimentàries com dos bastons.


Tot i que el ball de bastons s'ha estudiat i analitzat per diferents historiadors i etnòlegs, el seu origen és incert, però hi ha tres teories que són les més esteses.



Sigui, quin sigui l'origen, la realitat és que el ball de bastons ha arribat fins avui dia i amb molt bona salut. Actualment, hi ha més d'un centenar de colles a tota Catalunya, però no només això sinó que cada cop aquesta dansa està més estesa globalment. Es té constància que hi ha altres colles no només a la resta de territori espanyol sinó que a altres països també.


És per tot això que al món bastoner existeix una gran diversitat. El ball de bastons consta de moltes colles centenàries i moltes altres de nova creació que estan creixent com l'escuma. Aquesta diversitat es reflecteix també amb el vestuari, els tipus de bastons, les danses i la música. En una mateixa diada es poden trobar colles ballant i picant amb cançons populars al so de gralles i flabiols i alhora a altres colles que ho fan al ritme de grups actuals de pop-rock català o al so de violins elèctrics. Totes, això sí, amb el mateix objectiu: gaudir picant bastons d'una molt bona estona en companyia.